Mozak nije stvoren da radi više stvari odjednom. U najboljem slučaju može se brzo prebaciti iz jednog zadatka u drugi, pa bi umesto višestrukog obavljanja zadataka trebalo održati fokus na jednom, ističe dr Amid Sud iz američke klinike Majo.

Skratite li vreme provedeno za ekranom koje nije nužno, uočićete koliko ste produktivniji, odnosno da u manje vremena možete napraviti više stvari, kažu stručnjaci iz klinike Majo.

Multitasking uz korišćenje tehnologije (slanje SMS-ova, slušanje muzike, proveravanje e-maila) negativno utiče na učenje, pisanje zadataka, usvajanje gradiva i ocene. Ljudi koji su svakodnevno bombardovani s mnogo elektronskih informacija ne mogu obraćati pažnju, prizvati informacije iz podsvesti ili se prebaciti iz jednog posla u drugi toliko dobro kao oni koji se bave samo jednom stvari dok je ne dovrše, a tek onda prelaze na izvršavanje druge, otkrili su istraživači sa Stenforda.

Istraživanja pokazuju i da multitasking ne samo da nije učinkovit, nego i da šteti zdravlju. Kad je u pitanju pažnja, mozak ima ograničen kapacitet. Kad radite na nečemu, to zauzima većinu vaše pažnje i produktivnosti i ne ostaje dovoljno tih kapaciteta za druge radnje, osim onih automatskih, poput hodanja. Multitasking zahteva mnogo “radne memorije”. A kad je radna memorija iskorišćena, narušava kreativnost, prema istraživanju Univerziteta Ilinois u Čikagu.

Nove studije pokazuju i da multitasking slabi mozak i snižava koeficijent inteligencije. Studija londonskog univerziteta pokazala je da ljudima koji rade više stvari odjednom pada nivo inteligencije kao kad neko puši marihuanu ili ostaje budan cele noći.

Uz to, multitasking ne štedi vreme. Šta više, verovatno će vam biti potrebno duže da završite dva zadatka kad prelazite s jednog na drugi, umesto da ih napravite odvojeno.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments