Posebnu popularnost uživalo je u srednjem veku i renesansi.

Mušmule su bogate proteinima, lipidima, vlaknima,vitaminima A, B1, B2, C i kalijumom, a gotovo da nemaju kalorija. Zbog toga su idealna hrana ako pokušavate smršati, a zbog niskog nivoa šećera i ako ste dijabetičar. Možete ih konzumirati na različite načine, kao lek i kao poslasticu.

Mušmule obiluju gvožđem. Ono je vitalni deo hemoglobina koji daje krvi tamno crvenu boju i prenosi kiseonik do ćelija. Višak hemoglobina neophodan je za ljudska bića, jer smo uvek u opasnosti da izgubimo deo krvi zbog spoljnih ili unutrašnjih povreda.

Žene svaki mesec za vreme menstruacije gube krv i zbog toga imaju velik rizik da obole od anemije. Gvožđe u tkivu mišića je nužno je za dotok kiseonika koji je neophodan za njihovu kontrakciju. Bez gvožđa mišići gube elastičnost i tonus, a slabost mišića može biti znak anemije.

Nedostatak gvožđa je glavni uzrok sindroma nemirnih nogu. On je povezan s grčenjem mišića. Ono pomaže u lečenju nesanice i poboljšanju kvaliteta sna i eliminiše hronični umora. Dnevni unos hrane bogate gvožđem recept je za energičan život.

Vitamin C, koji je u velikim količinama prisutan u mušmulama, izvrstan je lek za krvarenje iz zuba i desni. Mušmule imaju ulogu sredstva koje zateže i koje se koristi i za lečenje plikova i žuljeva.

Mušmula je prirodni antioksidans, pa smanjuje rizik od degenerativnih promena, kao što su rak, katarakta i dijabetes. Zbog ursolične kiseline u listovima ove biljke, koristi se i za lečenje, odnosno sprečavanje osteoporoze. Čaj od mušmule se, osim što pomaže kod dijareja, tradicionalno se koristi i za uklanjanje bubrežnog kamenca.

Od mušmula se priprema žele, kandirano voće, džem, pekmez, domaći liker i sirup. Kao desert, mušmule se često jedu sa svežim sirom. One se koriste i kao aroma u pravljenju voćnih vina.

Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments