Na našoj koži živi oko 500 vrsta bakterija

Foto: Molnlycke

Grupu svih tih mikroorganizama koji žive na i u našem telu nazivamo mikrobiom, a najbrojniji su u našim crevima i važni su za naše zdravlje.

Pre 70 godina dva dermatologa, Džon Stouks i Donald Pilsburi, doveli su u pitanje povezanost crevnog sastava s depresijom, anksioznošću i na kraju- kožom. Njihova istraživanja pokazala su da stres i ishrana s niskim udelom vlakana mogu dovesti do disbalansa mikrobioma i omogućiti lošim bakterijama prevlast u organizmu. Zbog toga dolazi do otpuštanja toksina, koji uzrokuju upalne procese i podstiču stvaranje akni.

Premala raznolikost mikrobioma dovodi i do bakterijskog disbalansa, koji je prisutan kod kožnih bolesti kao što su dermatitis ili rozaceja.

Pokazalo se da određeni mlečni proizvodi i hrana poput pirinča, gaziranih sokovi, slatkiša i belog hleba, mogu pogoršati stanje kože i hraniti loše bakterije.

Kako biste uneli potrebne vitamine i minerale, birajte namirnice bogate selenom i cinkom, a to su orašasti plodovi, semenke, voće, povrće, meso. Ove namirnice bogate su antioksidansima i jačaju imunitet.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti