Ginekološkinja Ula Marton kaže kako kupanje u moru ne predstavlja prepreku i ne može uzrokovati probleme tokom trudnoće. More ima blagotvoran učinak na telo, a kupanje omogućuje primereno vežbanje trudnici. Ali, treba pripaziti na temperaturu mora. 

“U svakom slučaju kupanje u moru je prihvatljivije od kupanja u bazenima i banjama. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbegavati turska kupatila, mokre i suve saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbegavanje đakuzija”, savetuje ginekološkinja.

Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju je da menjaju mokre kupaće kostime s ciljem prevencije upale bešike koja je češća tokom trudnoće.

Ginekološkinja preporučuje izbegavanje preterano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekotine, sunčanicu uz drhtavicu i dehidraciju uz pad elektrolita koji mogu ugroziti majku, ali i trudnoću.

“Nemojte zaboraviti adekvatan unos tečnosti i to tri do četiri litre dnevno uz mnogo voća i povrća svaka dva do četiri sata. Vožnja motornim čamcima i gliserima nije preporučljiva, kao ni skijanje na vodi, a skakanje na glavu u vodu može dovesti do nesvestice. Plivanje mora biti uravnoteženo i primereno kondiciji majke”, saveti su ove doktorke.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments