Foto: Medical Xpress

Naučnici sa Univerziteta Njukasl dokazali su da osobe s Alchajmerom i osobe s demencijom Levijevih tela imaju jedinstvene obrasce kretanja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Alzheimer’s & Dementia pokazalo je da ljudi s demencijom Levijevih tela više menjaju način hodanja.

Koraci im variraju u dužini i brzini, pa su asimetričniji u poređenju s načinom hodanja kod osoba obolelih od Alchajmera.ž

U istraživanje je učestvovalo 110 osoba, 29 s dobrim pamćenjem, 36 osoba koje boluju od Alchajmera i 45 s demencijom Levijevih tela. Ispitanici su bili podvrgnuti jednostavnom testu hodanja, a pritom su na sebi imali brojne senzore koji su pratili njihovo kretanje do najsitnijih detalja.

Osobe s demencijom Levijevih tela hodale su na jedinstven način. Dinamika njihovih koraka bila je nepravilna, a sam korak asimetričan, otisci levog i desnog stopala bili su različiti. Koraci osoba koje boluju od Alzheimera bili su ujednačeniji.

Demencija sa Levijim telima je relativno nova dijagnoza koja obično nastaje kod osoba starijih od 65 godina. Bolest je svoj naziv dobila od sitnih gomilanja proteina u mozgu, “Levijevih tela”, koja su tipična za ovu bolest.Demencija sa Levijevim telima prouzrokuje vidne halucinacije, osoba ponekad vidi predmete ili/i druge osobe kojih ustvari nema. Karakteristično za ovu bolest je takođe veća poteškoća u pogledu procenjivanja razdaljina i shvatanja stvari na trodimenzionalni načiin, a što otežava orijentaciju i obavljanje praktičnih poslova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments