Probiotici su korisne bakterije koje žive u našem telu i imaju nekoliko zdravstvenih prednosti.
1. Kiseli kupus
Bogat je probioticima, kao i kalijumom i vitaminima C i K. Lactobacillus bakterije na kupusu pretvaraju svoje šećere u mlečnu kiselinu. Najbolje je odabrati nepasterizovani proizvod, jer pasterizacija uništava većinu dobrih bakterija.
2. Ukiseljeno povrće
Seckanje povrća u slanoj vodi stvara ukusni probiotik koja je pogodna za vegane. Moguće je fermentisati gotovo sve povrće, ali neke od najpopularnijih mogućnosti su:
- krastavci
- šargarepe
- rotkvice
- karfiol
- crvene paprike
Iako je fermentisano povrće bogato s nekoliko hranjivih materija, oni takođe sadrže puno natrijuma. Da bi se izbegle opasnosti povezane s previše soli, kao što su visoki krvni pritisak i zadržavanje vode, ljudi bi trebalo da uživaju u kiseloj hrani u umerenim količinama.
3. Kombuča
Kombuča je fermentisani čaj koji poslednjih godina sve više vraća popularnost. Sadrži nizak nivo alkohola. Neke verzije sadrže dovoljno alkohola kako bi ih klasifikovali kao pivo, pa možda neće biti prikladni za neke ljude, uključujući one koji su trudnice ili dojilje.
4. Tempeh
Tempeh je sličan tofuu, ali uključuje fermentaciju soje. Kao rezultat ove fermentacije, tempeh je bogat probioticima i proteinima. Njegova čvrsta tekstura čini ga prikladnom za upotrebu u raznim jelima. Vegani mogu koristiti tempeh u salatama, sa pomfritom, hamburgerima, sendvičima. Takođe je izvrstan izvor proteina.
5. Miso
Bogata antioksidansima, vitaminima B i korisnim bakterijama, miso supa je izvrsna opcija za vegane koji traže probiotičke dodathe jelu. Ovaj japanski tradicionalni dodatak jelu, dobar je i za sprečavanje raka.
Ostale namene za miso paste uključuju:
- salata
- umaci
- marinade
Vrlo je bitno koristiti toplu, a ne vruću vode pri pravljenju miso supe, jer visoke temperature ubijaju probiotičke bakterije.
Autor: nsuzivo.rs