Najčešće roditeljske zablude

       

Dete do godinu dana ima potrebu za stalnim prisustvom svojih roditelja, ali i za novim iskustvima. Oni mogu bezbrižno spavati čak i pri velikoj buci, pa je tako za mnoge mlade roditelje koji nemaju kome poveriti dete na čuvanje odlazak s bebom u grad pravi spas.

Očevi treba da znaju da smire dete dobro kao što to majke rade-  Nažalost, ne znaju! Oni sebe ne smatraju punopravnim učesnicima u tome, već uglavnom, odličnim pomoćnicima. Majke vrlo često nisu spremne da im ponude rešenje kako da hrane bebu, oblače je i pripremaju za spavanje. Kriterijum za ‘pravilno’ očinstvo ogleda se u njihovoj sposobnosti da sami pronađu svoju metodu.

Bebe ne razumeju značenje reči, pa joj ne treba objašnjavati svoje postupke- Psiholozi se slažu s tim da i dete oseća potrebu da je upućeno u promene koje se događaju u porodici. Bolje je upoznati mališana sa svim događajima u kući i potpuno je nevažno što on ne razume reči, dovoljno je što dobro oseća. Istraživanja su pokazala da su deca brže i lakše naučila da govore, ako su s njima roditelji u prvoj godini života razgovarali kao sebi ravnima.

Majke se odmah ‘zaljube’ u svoje dete– Ne mora biti tako i to je u redu. Događa se da tvoja beba nije baš onakva kakvom ste je zamišljali, pa je potrebno vreme da bi shvatila da je to vaše dete i da ga zavoliš. Majke su često šokirane činjenicom da ne nalaze odmah dovoljno ljubavi za njih, zbog čega ih često progoni osećaj krivice koji ne žele da priznaju ni sebi ni drugima. Suviše zahtevne, popustljive i zabrinute mame su baš te kojima ‘teret’ krivice smeta da budu dobre.

Deca dobrih majki nisu preosetljiva- Dete može da plače, bude nemirno, bolesno, ali ništa od toga ne zavisi od ‘kvaliteta’ roditelja. Ako majka shvata svaku neprijatnu situaciju kao dokaz njene nesposobnosti, ispituje krivicu i teško joj je da primeni odgovarajuće mere, treba se osloboditi fantazije o ‘supermami’. Ta fantazija je prisiljava da doživljava sebe odgovornom za sve što se događa, zaboravljajući pritom da njeno dete ne živi više u njoj već pored nje.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: