Foto: InterNations

Koji evropski gradovi imaju sajmove vredne pažnje i posete? 

BEČ- Više od 20 raskošnih „pop-up” sela ispunjava najlepše trgove Beča. Najstarija je Vienna Christmas Dream na Rathausplatzu, sa 150 tradicionalnih štandova koji se nalaze ispred Gradske kuće. Posetite Umetnički Advent na Karlsplatzu gde ima mnogo unikatnih stvari. Hrana je organska, a u živoj zabavi učestvuju i pirotehničari s koreografijama. Vienna Christmas Dream otvoren je do 26. 12., a Umetnički Advent do 23. 12.

BRISEL- Briselski božićni sajam najveći je u Belgiji, s više od 200 koliba u kojima se prodaju sve vrste sezonskih suvenira i poslužuje beskrajan niz poslastica- “tartiflette”, perece i ukusne belgijske čokoladice. Tu je i klizalište, lunapark i čitavo sazvežđe božićnih lampica. Ne propustite noćni spektakl na glavnom trgu gde prelepe zgrade oko trga koji je na UNESCO-ovoj listi svetske baštine, stvore pozadinu za koreografski prikaz svetla i muzike. Sajam je otvoren do 6. januara 2019.

PRAG- U središtu je glavni gradski trg s velikim božićnom jelkom i štalom sa životinjama koje deca mogu da pomaze. Prošetajte između crveno popločenih drvenih koliba iz kojih se smeše drvene igračke, vezena čipka i tradicionalni božićni ukrasi kao što su češke staklene čaše, i svakako se gostite kobasicama i medovinom. Sajam je otvoren do 6. januara 2019.

STRAZBUR- Strazbur ima svoj božićni sajam Christkindelsmärik od 1570. godine, pa nije čudno što se prozvao “Glavni grad Božića”. Lepe kuće u istorijskom jezgru obogaćene su ukrasima, kamene ulice su raskošno osvetljene, a na trgu Place Kléber nalazi se velika jelka, ukrašena vilinskim svećicama. Tradicija je prisutna u svemu- poklonima, hrani koja uključuje „bredele”- aromatizovane keksiće koje možete poneti kući i njima ukrasiti svoju jelku. Sajam je otvoren do 24. decembra.

NINBERG- Ovaj bavarski grad dom je jednog od najstarijih i najomiljenijih nemačkih svečanih sajmova. Ovde je strogo zabranjeno sve moderno, pa su starinski štandovi prekriveni crveno-belim tendama prepuni tradicionalnih proizvoda. Potražite anđele u zlatnoj foliji, rezbarene drvene svećnjake, „Springerle” (zanimljivo dizajnirani keksići s aromom anisa) i lokalni specijalitet „Zwetschgenmännle”, male figurice od suvih šljiva i oraha. Sajam je otvoren do 24. decembra.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments