Najopasnije bakterije su u slušalici tuša

       

Američko društvo mikrobiologa objavilo je da su naučnici pronašli potencijalno vrlo opasne organizme- mikobakterije u slušalici tuša.

Da bi stvar bila još gora, bakterija u pluća dospeva inhalacijom, a tuš je odlično mesto za to. Dok se tuširamo, udišemo paru, a s njom i bakteriju. Ukoliko imamo slab imunitet dolazi do infekcije.

Pritisak vode i toplina tokom tuširanja idealni su uslovi u kojima bakterija iz glave tuša dolazi u vazduh, a potom udisanjem i u pluća.

Bolest koju uzrokuje netuberkulozna mikobakterija manifestuje se kroz hronični kašalj, gubitak kilograma, temperaturu i gubitak energije.

U istraživanju koje je sprovelo Američko društvo mikrobiologa, analizirani su uzorci biofilma uzeti iz glava tuša u 656 domaćinstava širom SAD-a. U većini je pronađena mikrobakterija, a veća količina zabeležena je na metalnim tuševima, dok se na plastičnim glavama nalazilo manje bakterija. Tip vode i dezinfekcijsko sredstvo takođe utiču na pojavu bakterije.

Treba održavati higijenu i glavu tuša redovito prati vodom i sirćetom. Sirće je učinkovit protiv bakterija i njime bi trebalo tretirati sve površine u kupatilu, ali i kuhinji. Osim u glavi tuša, ova bakterija može se namnožiti i u aparatima za kafu i odvodima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments