Foto: KinderCare

Prema istraživanjima postoji direktna veza između dobrog zdravlja i izražavanja zahvalnosti.

Ona na neki način pomaže ljudima da osete više pozitivnih emocija i uživaju u lepim iskustvima.

Istraživači su u jednoj studiji tražili od učesnika da napišu nekoliko rečenica svake nedelje, držeći se određenih tema.

Jedna grupa je pisala o stvarima na kojima su zahvalni, a druga je pisala o stvarima koje su ih iritirale. Nakon deset nedelja, oni koji su pisali o zahvalnosti bili su više optimistični, osećali su se bolje, a takođe su i vežbali više od onih koji su se fokusirali na negativne stvari.

Naučite svoju decu da budu zahvalna i izražavaju zahvalnost, jer ćete im na taj način pomoći da neguju i održavaju važne odnose kad budu odrasli.

Prema Žan Pijažeu, najvažnijem razvojnom psihologu 20. veka, najbolji uzrast za početak podučavanja o ponašanju je od 2. godine, a sistemski bi se na tome trebalo raditi do sedme. Za to vreme se formira “stepen intuitivne inteligencije” i deca počinju progresivno da shvataju pravu vrednost poštovanja, empatije i pravde.

Žan Pijaže, švajcarski razvojni psiholog; foto: Biography.com

Budite im uzor. Deca paze šta roditelji kažu i kako to izgovaraju. Kad ste iskreno zahvalni, vaša deca će učiti iz vašeg primera.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments