Foto: Faithward.org

Britanska studija pokazuje da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo četrnaest dana izležavanja imaju dramatični pad snage i glavnih pokazatelja dobrog zdravlja. 

Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posledice.

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovina bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tokom dve nedelje.

Na kraju istraživanja nivo masnog tkiva u mišićima porastao je 20 posto u mlađim grupama, a 28 posto u starijoj.

Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima.

Naučnici su ocenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugeriše promene u telu koje bi mogle da rezultuju dugoročnim, pa čak i trajnim posledicama pogađajući metaboličke funkcije i stanja povezana s upalama.

Studija Univerziteta Liverpul jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti. Takve promene dešavaju se u praznično vreme ili tokom loših vremenskih uslova ili bolesti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments