Nakon druge godine deci više nije potreban popodnevni san?

       
Foto: The Conversation

Spavanje preko dana moglo bi uticati na kvalitet dečjeg sna tokom noći, potvrdili su stručnjaci.

Dok se popodnevni san čak i nakon druge godine godinama preporučivao, australijsko istraživanje pokazalo je kako spavanje usred dana rezultira slabijom kvalitetom sna tokom noći.

Studija je urađena na deci starijoj od dve godine koja su spavala tokom dana i kod kojih je primećen niži razina kvalitet noćnog sna. Profesorka Karen Torpe s Tehnološkog fakulteta u Kvinslendu smatra da deca spavaju previše ako spavaju popodne i to nakon što su uredno spavali i celu noć.

“Roditelji ne bi trebalo da pretpostave da su spavanje tokom dana i tokom noći jednaki. Jednom kad dečji organizam biološki ne traži dnevni san, prisiljavanjem prekidate ciklus spavanja tokom noći”, rekla je Torpe.

Studija se fokusirala na decu od rođenja do pete godine i proučavala je povezanost količine sna i zdravlja. Osim toga, postoje i studije koje pokazuju da u toj dobi povremeno popodnevno spavanje omogućuje bolje kognitivne i psihičke rezultate kod dece, objasnio je doktor Ričard Ferber, direktor pedijatrijskog odeljenja za poremećaje sna u bostonskoj dečjoj bolnici.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments