Foto: Goop

Voće i povrće, sa svojim vitaminima i mineralnima, idealni su saveznici u uspešnoj detokcikaciji i gubitku kilograma. Pojedite najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.

Birajte voće i povrće sa izraženim pročišćavajućim učinkom, kao što su brokuli, kupus i kelj. Zelene mahunarke su bogate kalijumom i vlaknima, imaju pročišćavajuće dejstvo i pomažu bubrezima u radu.

Jabuka sadrži znatne količine fitosterola ko reguliše rad creva. Jedenje neoguljenih jabuka ima laksativno i baktericidno delovanje.

Limun je pravi “rudnik” vitamina C. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutralizujete otrovne stvari i njihovo delovanje.

Ograničite konzumaciju soli, jer se zbog previše slane hrane izlažete većem riziku obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, a pored toga bićete više izloženi problemu zadržavanja vode u organizmu. Ukoliko hranu solite umereno imati ćete zdravije srce.

Voda je nužna za organizam. Ona podstiče izmenu hranjivih materija u ćelijama i, što je najvažnije, pomaže kod prenosa kiseonika do svih delova organizma. Ukoliko u vašem organizmu nema dovoljno vode, mozak će biti izložen većim naporima, a to će dovesti do stresa. Voda pomaže u izlučivanju štetnih toksina iz tela, hidrira kožu i sprečava njeno isušivanje.

Foto: Super Duper Nutrition

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments