Zdrav imuni sistem štiti naš organizam od spoljnih štetnih faktora poput bakterija, virusa, gljivica i toksina. Zato su nam u njegovom jačanju i očuvanju važni probiotici, odnosno živi mikroorganizmi dobri za naše zdravlje.
Ovi mikroorganizmi imaju sposobnost proizvodnje mlečne kiseline i važnu ulogu u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda. One su stanovnici našeg probavnog sistema i sve se više koriste u preventivne i terapijske svrhe.
Dobijanje probiotika iz suplemenata je sve popularnije, ali možete ih dobiti i iz fermentisane hrane.
JOGURT
Jogurt je jedan od najboljih izvora probiotika. Napravljen je od mleka koje su fermentisale bakterije dobre za naš organizam, uglavnom bakterije mlečne kiseline i bifidobakterije. Takođe, jogurt je povezan sa dobrim zdravljem kostiju i koristan je za ljude sa visokim krvnim pritiskom. Kod dece, jogurt može pomoći kod dijareje izazvane antibioticima.
KEFIR
Kefir je fermentisano probiotičko mlečno piće. Pravi se dodavanjem zrna kefira u kravlje ili kozje mleko. Ta zrna nisu zrna žitarica, već kulture mlečno-kiselih bakterija i kvasca, koji pomalo liče na karfiol. Reč kefir potiče od turske reči kejif sa značenjem osećati se dobro nakon jela. Kefir može pomoći kod problema sa varenjem i štititi od infekcija.
KISELI KUPUS
Ovo je jedna od najstarijih tradicionalnih namirnica i popularna je u zemljama Evrope, kao i kod nas. Bogat je vlaknima, kao i vitaminima B, C i K. Takođe je bogat natrijumom i sadrži mangan i gvožđe. Služi i kao antioksidans.
KISELI KRASTAVCI
Poznati i kao kornišoni, ova namirnica koristi sopstvene prirodno prisutne bakterije mlečne kiseline i koristi ih za proces kiseljenja. Niskokalorični su i odličan izvor vitamina K, neophodnog hranljivog sastojka za zgrušnjavanje krvi. Takođe, sadrže i mnogo natrijuma.
ODREĐENE VRSTE SIRA
Iako je većina sireva fermentisana, to ne znači da svi sadrže probiotike. Zato je važno na ambalažama tražiti žive i aktivne kulture. Dobre bakterije preživljavaju proces starenja u sirevima poput gaude, mocarele, čedra i sitnog sira. Sir je izuzetno hranljiv i sadrži selen, vitamin B12, fosfor i kalcijum. Umerena konzumacija sira može dovesti do smanjenog rizika od bolesti srca i osteoporoze.
Autor: nsuzivo.rs