Ukoliko imate problema s krvnim pritiskom, razmislite da u svakodnevni jelovnik uvrstite naredne namirnice.

Banane

Pored toga što je veoma ukusno, ovo voće smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Zbog visokog nivoa cinka, blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem, a istraživanja su pokazala da dve banane dnevno održavaju i izbalansiran nivo šećera u krvi.

Nesoljene semenke sunokreta

Ove semenke odličan su izvor magnezijuma i povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Naravno, imajte na umu da semenke ne smeju biti soljene, jer so podiže krvni pritisak.

Paradajz

Paradajz je prepun antioksidanata koji regulišu krvni pritisak i čuvaju zdravlje srca.

Crna čokolada

Pored toga što je prirodni antidepresiv, ovaj slatkiš pomaže i u održavanju normalnog krvnog pritiska. Uz to, zahvaljujući flavonoidima, čokolada umanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Soja

Dokazano je da manjak kalijuma u organizmu povećava nivo natrijuma koji utiče na visok pritisak. Na našu sreću, soja je prepuna kalijuma, pa njeno konzumiranje sprečava disbalans pritiska.

Beli luk

Ovo je idealna namirnica u borbi sa hipertenzijom, a uz to, beli luk ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Takođe, dokazano je da ovo povrće smanjuje loš holesterol.

Španat

Budući da ima malo kalorija, a puno vlakana, španat je idealna hrana za ceo organizam. Uz to, sadrži kalijum i magnezijum, ključne sastojke za normalan krvni pritisak.

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments