Foto: Men's Journal

1. Kafa (kofein)- kofein je stimulans koji deluje na središnji nervni sistem blokirajući jednu od molekula, adenozin, koja utiče na san.

2. Crveno meso- želudac treba puno više vremena za obradi crveno meso. Ono je, smatraju stručnjaci i nutricionisti, najgori izbor jela nakon 19 sati. Takođe, i velike porcije piletine i svinjetine imaće iste posledice.

3. Alkohol- nakon dugog i napornog radnog dana čaša piva trebalo bi biti dovoljna, ako želimo dobro da spavamo. Alkohol smanjuje i REM fazu sna, koja je veoma bitna za pamćenje. Stručnjaci savetuju da se tri do četiri sata pre spavanja alkohol ne konzumira.

4. Gazirana pića- spadaju u grupu namirnica koje sadrže više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi! Gazirana pića povećavaju pritisak u želucu.

5. Masna hrana- sladoled, keks, hamburgeri i sve namirnice s puno štetnih masnoća na želudac i probavu deluju poput alkohola ili gaziranih pića.

6. Veoma začinjena hrana- uživanje u ljutoj ili jako začinjenoj hrani nakon 19 sati može vas koštati dobrog sna. Veoma začinjena hrana stvara neki oblik korozije u želucu i onda stvara probleme poput nadutosti ili loše probave.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments