Hrana i te kako utiče na raspoloženje, a dok nas neke namirnice čine srećnijim, druge mogu da izazovu nervozu, tugu i anksioznost. U nastavku otkrijte koje su to top namirnice u borbi sa depresijom.

Lisnato povrće

Prema naučnicima, najzdravija namirnica prepuna nurijenata svakako je lisnato povrće, poput španata, brokolija i zelene salate. Pored toga što utiču na jačanje imunog sistema, sastojci zelenog lisnatog povrća bore se s brojnim upalnim procesima u organizmu, uništavaju kancerogene ćelije i umanjuju promene u mozgu koji utiču na pojavu depresije.

 

Orasi

Orasi spadaju u jedne od namirnica najbogatijih omega 3 masnim kiselinama, koje blagotvorno deluju na moždane funkcije i uklanjaju simptome depresije. Studije su pokazale da ishrana u kojoj manjka ovih masnih kiselina dovodi do brojnih psihičkih poremećaja.


Avokado

Jedan avokado sadrži 4 grama proteina i prepun je vitamina K, raznih vitamina iz grupe B, vitamin C i E. Uz sve ove nutrijente, avokado je broj jedan hrana za mozak, jer potpomaže njegovo pravilno fukncionisanje.

Bobićasto voće

Maline, borovnice, jagode i ribizle poznate su kao jaki antioksidanti, koji sprečavaju pojavu raka, a u isto vreme bore se sa depresijom.

Pečurke

Ova namirnica reguliše nivo šećera u krvi i omogućava pravilan rad sistema za varenje, dovodeći u balans bakterije u želucu. A budući da naš digestivni trakt utiče 90% na lučenje serotonina- hormona sreće, pečurke igraju važnu ulogu u ovom procesu.

Crni i beli luk

Budući da ove vrste luka imaju antikancerogena dejstva, naročito kada je rak želuca u pitanju, one utiču i na pravilan rad organa za varenje, što je ključan faktor i za naše raspoloženje.

Paradajz

Ova namirnica sadrži brojne nutrijente koji utiču na umanjenje simptoma depresije, poput folne kiseline. Ova kiselina naime utiče na proces lučenja serotonina i dopamina koji poboljšavaju naše raspoloženje.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments