Foto: Vitamini.hr

U istraživanju objavljenom u poznatom medicinskom časopisu, pre nekoliko godina, utvrđeno je da nar čisti arterije, a ima i druge pozitivne učinke na zdravlje srca. 

Nar je plod koji sadrži stotine jestivih semenki koje su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima, ali sadrže i malo šećera. Sadrži i punicisku kiselinu (retku omega 5 masnu kiselinu). Pokazalo se da ova kiselina u naru smanjuje upale i pomaže kod dijabetesa.

Preliminarni dokazi govore da sok od nara može biti koristan kod muškaraca koji boluju od raka prostate, što potencijalno inhibira rast raka i smanjuje rizik od smrti. Sok od nara je povezan i sa smanjenim simptomima erektilne disfunkcije, ali je potrebno još istraživanja.

Foto: Medical News Today

Dokazano je da za samo dve nedelje konzumiranja soka od nara možete sniziti krvni pritisak. Takođe, mnoge studije su pokazale da štiti od lošeg holesterola.

Nar ima antivirusna i antibakterijska dejstva, koja mogu biti korisna kod upala i bolesti desni i usne šuljine.

Postoje neki dokazi da nar može pomoći kod pamćenja kod starijih osoba i nakon operacija. Pored toga, studije na miševima pokazuju da može biti od pomoći i kod Alchajmerove bolesti.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments