Naučnici krive globalno zagrevanje za povećanje upotrebe droge i alkohola – jer „sunčani dani podstiču dnevno piće“

Foto: Pixabay

Tim sa Univerziteta Kolumbija analizirao je stope poseta bolnicama u državi Njujork od 1995. do 2014. godine, otkrivajući porast pacijenata usred toplijih temperatura.

Istraživači su sugerisali da posete povezane sa alkoholom mogu biti vođene tendencijom ljudi da konzumiraju više supstanci po lepom vremenu na otvorenom i više se znoje, što dovodi do dehidratacije.

Za upotrebu drugih droga, uključujući kanabis, kokain, opioide i sedative, više temperature su takođe dovele do više poseta bolnici.

Autori studije napominju da njihova studija možda potcenjuje vezu između porasta temperature i upotrebe supstanci jer su najteži poremećaji mogli dovesti do smrti pre nego što je poseta bolnici bila moguća.

Prvi autor Robi Parks je rekao:

-Videli smo da je tokom perioda viših temperatura došlo do odgovarajućeg povećanja poseta bolnicama povezanih sa upotrebom alkohola i supstanci, što takođe skreće pažnju na neke manje očigledne potencijalne posledice klimatskih promena.

Tim je koristio podatke iz 671.625 poseta bolnicama povezanih sa alkoholom i 721.469 supstanci tokom 20 godina, u poređenju sa evidencijom dnevnih temperatura i relativne vlažnosti.

Ovo im je omogućilo da stvore statistički model dana sa visokim temperaturama i obližnjih dana sa nižim temperaturama kako bi razumeli uticaj kratkoročnih klimatskih pojava kao što su periodi povišene toplote.

Istraživači su otkrili da što su temperature više, to je više poseta bolnici zbog poremećaja povezanih sa alkoholom.

Podaci su pokazali da su posete bolnicama zbog poremećaja uzrokovanih alkoholom porasle za 24 procenta usred viših temperatura, dok su posete u vezi sa drogama porasle za 42 procenta.

-Muškarci su činili većinu poseta bolnici zbog svih uzroka, od 53 procenta kod sedativa do 63 procenta kod poremećaja povezanih sa alkoholom- navodi se u studiji.

Nacionalni instituti za zdravlje podelili su podatke 2022. koji pokazuju da je najveći broj bolničkih prijema povezanih sa alkoholom zabeležen u maju, julu i avgustu.

nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sale
05.10.2023 13:20

Jel globalno zagrevanje utice na banke pa malo malo podizu ratu za stan.Kupio sam stan preko nekretninenovisad.rs sad neka mi banka objasni zasto raste rata a evro miruje.

Povezane vesti