Foto: The Herald

Promene na koži poznate kao ‘COVID prsti’ na nogama mogle bi da predstavljaju nuspojavu borbe imunog sistema protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

U okviru bolesti pojavljuje se upala s crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje može potrajati mesecima, a nalik je koži koja je izložena hladnoći. Razvija se u roku od jedne do četiri nedelje od zaraze i može se manifestovati oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promenom boje kože.

Za studiju je proučeno koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s kovid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promenama nastalim pre pandemije. Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja.

Organizam stvara imuni odgovor s visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju ne samo na virus nego napadaju i svoje ćelije i tkiva obolele osobe. Takođe su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne sudove koje opskrbljuju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju kovid prstiju i promena na koži.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Journal of Dermatology.

nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nina
11/10/2021 11:35

Ne s….. više

Dusan
11/10/2021 11:46

Ili u narodu zvan

Last edited 1 mesec ranije by Dusan
Dusan
11/10/2021 11:49
Reply to  Dusan

Ili u narodu zvani “lepljivi prsti” pretezno ih imaju politicari, ali i doktori medicine…

Stanovnik Srbije
11/10/2021 11:59

Ne mogu da verujem ,ko ovo objavljuje i sta sve pisu

Novosadjan
11/10/2021 22:21

Ovo je cisto ispiranje mozga vise…