Foto: People Magazine

Poslednje istraživanje urađeno je na Univerzitetu u Nju Sauth Velsu i analiziralo je hiljade selfija koji su uslikani u 113 zemalja.

Možda mislite da žene slikaju seksi selfije kako bi privukle pažnju muškaraca, ali rezultati su zapravo potvrdili da uopšte nije stvar u tome. Istraživanje je pokazalo da žene sebe seksualiziraju u okruženju koje pokazuje veću ekonomsku nejednakost.

Osim samih fotografija, naučnici su proučili i tagove koji stoje uz fotografije objavljene na društvenim mrežama, i tražili “sexy”, “hot” i slično. Dr Kadis Blejk kaže da su gledali gde se to u svetu najčešće događa.

“Najčešći način na koji psiholozi gledaju na žensku opsednutost izgledom je činjenica da se nalaze pod patrijarhalnim pritiskom- društvima koja vrednuju njihov izgled više od drugih kvaliteta.”

Naučnici su zaključili da žene češće ulažu vreme i trud u objavljivanje izazovnih selfija na mestima gde je ekonomska nejednakost u porastu, a ne u mestima gde muškarci imaju više moći i rodna nejednakost je jako raširena.

“Bilo dobro ili loše, u današnjem društvu, ako izgledaš seksi to može doneti mnoge dobrobiti, ekonomski, društveno i lično”, rekao je dr Blejk.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments