Foto: Medical News Today

Ljuba Belkin i Marjam Kučaki, napravile su tri eksperimenta kako bi pokazale na koji način vrućina utiče na ljudske emocije i ponašanje, piše Reader’s Digest

Naučnice analizirale podatke istraživanja u Rusiji iz 2010. godine gde su tajni kupci proučavali kako se ponašaju prodavači u prodavnicama kofera u kojima je klima bila ugašena. Podaci su pokazali da su prodavači bili manje uslužni kada klima nije radila. U 59 posto slučajeva nisu upitali kupce trebaju li pomoć, nisu im predlagali proizvode i nisu ih slušali.

U drugom eksperimentu 160 učesnika je rešavalo online kviz. Pre početka polovina ispitanika zamoljena je da zamisle da se nalaze u vrućim uslovima, onda su svi odgovarali na nekoliko pitanja vezanih uz njihove osećaje i tek onda rešili kviz. Potom su ponovo zamoljeni da reše kratki test o njihovom iskustvu. Mnogo njih je to napravilo, ali oni koji su zamoljeni da razmišljaju o vrućini nisu bili spremni na ispunjavanje ankete. Takođe, izjasnili su se da nisu srećni i da su umorni.

Poslednji eksperiment uključivao je studente. Svakom studentu je postavljeno 100 pitanja. Jedni su sedeli u toplijoj sobi u kojoj je bilo preko 26 stepeni, a drugi su bili u klimatizovanoj sobi. Oni studenti koji su sedeli u toplijoj sobi odgovorili su na manje pitanja, dok su oni koji su sedeli u klimatizovanom prostoru bez problema rešili kviz.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments