Naučnici proučavaju mozak 160 miliona godina starog dinosaurusa

       
Foto: Wikipedia

Paleontolozi sa Univerziteta u Sankt Peterburgu su počeli sa proučavanjem dinosaurusa starog 160 miliona godina. Studija otkriva nove detalje o moždanoj strukturi ankilosaurusa.

Istraživači su koristili 3D model koji je prethodno sastavljen u Rusiji, kako bi analizirali kranijalne šavove dinosaurusa. Otkrili su da ova vrsta dinosaurusa čuje zvuke vrlo niske frekvencije.

Ankilosaurusi su bili biljojedi koji su živeli do kraja perioda dinosaurusa, pre 65 miliona godina. Bili su pokriveni čvrtim oklopom poput današnjih armadila.

Palentolozi su analizirali tri fragmenta fosilnih lobanja iz dobro očuvane zbirke kostiju pronađenih u Uzbekistanu.

“Zahvaljujući razvoju računarske tomografije (CT) tokom poslednjih 15, 20 godina, paleontolozi u stanju da nauče o sve više o mozgu dinosaurusa i njegovoj strukturi”, rekao je Ivan Kuzmin, vodeći autor studije.

Otkrili su da je ova vrsta dinosaurusa imala izraženo čulo mirisa, koje joj je pomagalo da razotkrije hranu, ali i predatore. Imali su težak oklop i nisu se kretali graciozno i brzo, tako da im je čulo mirisa bilo presudno za opstanak.

“Još jedna zanimljiva veština ankilosaurusa koju smo videli je da ohladi mozak u bukvalnom smislu”, rekao je Kuzmin. “Mreža vena i arterija u njegovom mozgu pokazala se vrlo komplikovanom: nisu išle ni u jednom pravcu, već su stalno komunicirale jedna sa drugom, poput sistema železničkih pruga. Krv je mogla da ide u različitim pravcima i da se redistribuira, održavajući optimalnu moždanu temperaturu životinje.”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments