Naučnici tvrde- ko ranije ustaje, ranije se i udaje!

       
Foto: Business Woman Media

Ranijim ustajanjem smanjuje se i rizik od depresije.

Ko rano rani, dve sreće grabi? Naučno dokazano da je istinita poslovica. Studija u kojoj je učestvovalo 32 470 žena, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Psychiatric Research, pokazala je da ljudi koji se bude u šest sati ili čak ranije imaju 25 posto manji rizik da obole od depresije od “noćnih ptica”. 

I ne samo to. Oni koji se ranije ustaju imaju veće šanse da se ožene/udaju, dok je kod spavača veća šansa da budu usamljeni i depresivni. Rizik se povećava ako su pritom i pušači i imaju neuredne navike spavanja, a neretko jedno povlači drugo.

S rezultatima ove studije slaže se i ugledna australijska psihološkinja dr Bejli Boš. “Ranim buđenje i ustajanjem dajete sebi priliku da se odmorite od stalnog izvršavanja nečega i žurbe. Osiguravate sebi vreme da budete sami sa sobom i da budete u miru, što pruža dugoročno zadovoljstvo”.

Svako može resetovati svoj unutrašnji sat i početi da se diže rano. Telo će to jako brzo prihvatiti i veseliti se novoj rutini jer mu je rano ustajanje evolucijski urođeno. Rano smo se budili donedavna, sve dok nismo izumeli struju i svetlo”, kaže Boš.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments