Naučno dokazano- U ovim godinama samopouzdanje je na vrhuncu

       
Foto: Today Show

Istraživanje Američkog psihološkog društva, sprovedeno na 160.000 ljudi svih doba, otkrilo je i kada samopouzdanje rapidno pada.

Često se smatra kako nam samopouzdanje raste s godinama. A sada imamo i naučni dokaz. Naime, istraživanje Američkog psihološkog društva, sprovedeno na čak 164,868 ispitanika kaže da nam je samopouzdanje na vrhuncu kada napunimo – 60 godina!

Izveštaj se temelji na više od 300 studija o samopouzdanju.Istraživanje je pokazalo kako se uzorak ponavlja, kada se uzmu u obzir godina rođenja, pol i nacionalost.

Samopouzdanje je tako kod većine ispitanika raslo s njihovom dobi, najviši je stupanj postiglo sa 60 godina života i otprilike se na istom nivou zadržava sledeću deceniju. Samopouzdanje ipak sa 70 godina počinje da opada i trend nastavlja i u osamdesetim godinama. U devedesetima, nažalost, rapidno pada, prenosi Harper’s Bazaar.

To što je samopouzdanje najviše sa 60 godina pripisuje se tome da je čovek u tim godinama siguran u sebe i da ne mari za to što drugi misle o njegovom fizičkom izgledu, i to najverovatnije zvog životnog iskustva.

S druge strane, pritisak društvenih mreža pripisuje se smanjenom samopouzdanju i to najviše kod mladih ljudi. Tako je jedno prošlogodišnje istraživanje otkrilo kako je “Instagram najgora moguća društvena mreža za mentalno zdravlje”. 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments