Nauka dokazala: Češće mazite svoje dete, poboljšaćete mu DNK

       
Foto: Good Housekeeping/GettyImages

Development and Psychopathology (“Razvoj i psihopatologija”) objavio je studiju koja navodi kako nežnosti koje pružate novorođenčadi mogu pozitivno da utiču na njegove gene, piše Brightside.

Istraživanje je sprovedeno na 94 novorođenčeta starosti pet nedelja. Zamolili su roditelje da vode dnevnik dnevnog rasporeda i vremena koje provedu s decom.

Nakon četiri i po godine, uzeli su uzorak sluzi iz nosa kako bi ispitali DNK dece koja su učestvovala u istraživanju. Upoređujući podatke koje su dobili od roditelja i nalaze DNK otkrili su kako su deca koju su roditelji manje mazili zaostala u biološkom razvoju za svojim vršnjacima s kojima su roditelji razmenjivali više nežnosti.

Profesor Kobor na Odeljenju medicinske genetike UBC-a utvrdio je kako se kod dece koja su imala manje fizičkih kontakta pojavilo lagano starenje gena. Uveren je kako istraživanje dokazuje da deca koju manje grle u detinjstvu trpe veći stres, a u uzrastu od četiri i po godine imali su niže vrednosti tzv. “epigenetičke dobi”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments