Foto: Inside Edition

Akiko Takoaka sa Univerziteta Kjoto u Japanu iz rezultata svog trodelnog eksperimenta zaključio je da su psi u stanju da utvrde da li je neko pouzdan ili ne. 

Akiko i njegov tim istraživača izabrao je metodu testiranja i naveo psa da učestvuje u nizu eksperimenata osmišljenih na način da vide kako će reagovati na osobu koja ga je lagala.

Jedan od eksperimenata bio je da vlasnici pasa pokažu prstom na zdelu s hranom. Pas bi tada potrčao prema zdeli koja je imala hranu. Nakon toga, vlasnici pasa pokazali su s prstom na praznu zdelu, a psi bi opet potrčali, ali tada razočarano gledali u praznu zdelu.

Ovaj postupak se ponovljao, a treći put svih 34 pasa ignorisalo je pokazivanje ruke prema zdeli nakon što su ih vlasnici prevarili s praznim. Zaključak je da psi znaju kada neko laže.

Još jedno otkriće u istraživanju ukazuje da način na koji ljudi tretiraju vlasnika psa odražava kako je životinja u interakciji s njima. Ako je neko pokazuje agresivno ponašanje prema njegovom vlasniku, pas neće prihvatiti poslasticu od tog pojedinca.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments