Ne sviđa vam se brokoli? Slobodno okrivite gene

       
Foto: Healthline

Američki naučnici ustanovili su da nasleđivanje dve kopija gena za neprijatne ukuse rezultuje manjkom apetita kada su  pitanju brokoli ili kelj.

Dr Dženifer Smit i njene kolege s Medicinskog fakulteta Unievrziteta u Kentakoju kažu da upravo zbog ovakvog genetskog sklopa neki ljudi ne uspevaju dnevno u organizam da unesu preporučenu količinu od pet porcija voća i povrća.

Svako od nas nasleđuje dve kopije gena TAS2R38. On ‘šifrira’ protein u receptorima za ukus na jeziku koji nam omogućuju da osetimo gorčinu.

Foto: Business Insider Malaysia

Zbog tog “gorkog gena” kod nekih osoba uočena je 2,6 puta veća verovatnoća da će konzumirati manje povrća nego ljudi koji taj gen ne poseduju, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je sprovedeno na 175 osoba. Naučnici su ustanovili da su osobe koje su imale dve kopije PAV-a, odnosno varijante gena koje su osetljive na gorke ukuse, konzumirale su male količine lisnatog zelenog povrća, koje se smatra dobrim za srce.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: