Ne vozite decu u školu ako želite da nauče o opasnostima u saobraćaju

       
Foto: Morgan & Morgan

Pogrešno je, kažu psiholozi, držati decu pod staklenim zvonom što je duže moguće, ‘za njihovo dobro’, pretpostavljajući da će kao stariji automatski postati osvešćeniji u saobraćaju.  

Roditelji su često jako zabrinuti zbog opasnosti koje na njihovu decu vrebaju u saobraćaju. Zamišljeno dete koje izleti pred automobil trčeći za loptom ‘klasična’ je noćna mora. I stoga ne čudi da mnogi voze decu u školu iako je ona od kuće udaljena tek nekoliko minuta hoda.

Ali to im neće pomoći, kažu stručnjaci i psiholozi.

Ironično, prezaštitnički orijentisani roditelji decu čine manje sigurnom. Škole moraju učiti decu kako da budu sigurnija na ulici, ali i roditelji moraju učiniti svoje, napominju psiholozi.

Stalno ‘taksiranje’ roditelja im uskraćuje tu važnu lekciju, da su oni aktivni u saobraćaju. Pasivnost sputava i razvoj nekih motoričkih i koordinacijskih veština koje će im u saobraćaju trebati kasnije.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Neko kome je muka od bahatih

Da, pustite ih da ih ubiju bahati vozači. Koji jedino koče i usporavaju kada vide policijsku patrolu. Govorim ovo kao profesionalni vozač, jer ako ja stanem sa kamionom od btt.40t, a ostalima se žuri, mislim da upravo zbog toga decu treba voziti i voditi do škole. Kada bi samo počeo postavljati snimke sa kamere, sa table,mislim da bi 80%građana srbije ostalo bez dozvole. Dragi novinari, idite kod prelaza u blizini škola, malo iz prikrajka slikajte i snimajte. Galerija će biti poražavajuća za ljudski rod. Hvala.