Foto: Boggie Studio

Danas je uobičajeno da deca, pored školskih obaveza, treniraju, idu na časove stranih jezika i mnogobrojne vanškolske aktivnosti. Ali, nemojte zaboraviti da je i njima potreban odmor i slobodno vreme za igru i druženje sa prijateljima.

Svako dete je drugačije, svi se različito nose sa obavezama u školi, ne umaraju se svi podjednako i ne znaju svi da se nose isto sa stresom.

Učenje nekog stranog jezika se, od strane psihologa prepuručuje od treće ili četvrte godine, a za početak bavljenja sportom stručnjaci preporučuju šestu godinu života. Ozbiljnije bavljenje sportom i razmišljanje o sportskoj budućnosti tek od 12 godine.

Deete treba da ima vanškolske aktivnosti onoliko koliko mu to neće uticati na izvršavanje školskih obaveza, ali i odmor. Jer svako preterivanje može dovesti do prezasićenja kod deteta.

Detetu takođe treba ostaviti izbor- da li želi da ide u muzičku školu, na treninge košarke ili vaterpola, na balet, na časove stranih jezika, šah… Ne treba siliti niti nametati svoju volju detetu, jer ne zaboravite, nećete vi obavljati te aktivnosti, pa dete treba da bude zainteresovano i kreativno.

Pozivitne stvari u umerenim vanškolskim aktivnostima su to što deca grade pozitivnu sliku o sebi, uče se organizaciji vremena, dolazi do pravilnog fizičkog i intelektualnog razvoja, timskom radu, kao i važnosti zalaganja i truda.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments