Foto: Next Avenue

Evo šta sve može uzrokovati modrice za koje se ni ne sećamo kako smo ih dobili. 

Starenje

Lakše nastajanje modrica je često kod populacije ljudi starijih od 60 godina, kaže dr Geri Goldenberg, iz bolnice Maunt Sinai.

“Kad pređete šezdeset godina, potrebne su manje povrede da bi se stvorila modrica”, kaže i objašnjava da je razlog sve tanja koža i to što s godinama krvni sudovi postaju sve krhkiji.

Lekovi za razređivanje krvi

Ako pijete lek za razrjeđivanje krvi ili lečenje srčane aritmije i krvnih ugrušaka, to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive modrice. Moguće je i da uzimamo neki lek koji deluje na razređivanje krvi, a da to ni ne znamo.

Antidepresivi

“Neki od najistraženijih antidepresiva mogu biti u interakciji s trombocitima, koji su važan deo procesa zgrušavanja, kaže dr Fišer iz klivlendske bolnice.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su lekovi koji se koriste za suzbijanje i lečenje raznih stanja, a mogu učiniti da smo skloniji modricama jer mogu uzrokovati stanjenje kože. Često se koriste za ublažavanje otoka, crvenila i drugih simptoma alergijskog tipa.

Nedostatak vitamina

Nedostaci C i K vitaminima mogu uzrokovati neobjašnjive modrice, ali ovo se odnosi samo na one koji žive u nekoj od nerazvijenih zemalja, bez stalnog pristupa zdravoj hrani.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments