Nedostatak vremena za sebe utiče na zdravlje majki

       
Foto: Inverse

“Nedostatak emocionalne ili fizičke podrške može kod mama stvoriti visoki rizik od razvijanja postporođajnih poremećaja, a nedostatak podrške i razumevanja može pogoršati ove simptome”, kaže psihoterapeutkinja Erika Djosa.

Veruje se da nedostatak podrške u porodici i među prijateljima povećava rizik od razvoja perinatalnih poremećaja raspoloženja i anksioznosti, navodi Medicisnki centar UNC School.

Nedostatak slobodnog vremena utiče negativno na mame i na taj način se mogu razviti problemi i u drugim segmentima života.

“Kada mame kažu da im treba vreme za sebe to obično znači da im treba odmor”, kaže Djosa. “Mislim da mame nemaju dovoljno vremena za sebe kada im nedostaje povezanosti i podrške. Mogu se osećati izolovano i bez energije u isto vreme. Lek za to je povećanje podrške i povezanosti kako bi žena imale mogućnosti da naprave pauzu”.

Terapeutkinja Ema Benet za Romper kaže da jednostavno treba da pronađu nešto što je samo njihovo kao što je šetnja, gledanje omiljene serije, uživanje u kupki, druženje sa prijateljicama ili čitanje časopisa.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments