Foto: Opanak.rs

Nekada davno su pokloni koje je Božić Bata donosio bili skromniji, ali su neki bili i sasvim drugačiji i originalniji nego što su danas.

O tome šta se ranije poklanjalo za Božić možete saznati i iz priča svojih baka i deka, ali i od svojih roditelja. Takođe, običaji su drugačiji od kraja do kraja u našoj predivnoj zemlji. Do 1919. godine, u Srbiji se Božić proslavljao 25. decembra.

Foto: Večernje novosti

Poklanjale su se jabuke, jaja, narandže, vanilice, slatkiši… Oni imućniji poklanjali su damama aksesoare, trake za kosu ili oko vrata, gospoda su dobijala cigarete, piće, košulje a deca igračke. Mladići su devojkama poklanjali i ukrašene jabuke.

Međutim, postojali su i oni opasni pokloni. Godine 1912. izbija Prvi balkanski rat, u kojem je jedna od zemalja učesnica bila i Kraljevina Srbija. Tada se kao idealan poklon za muškarce navodi- oružje. “Najlepši poklon za Božić i Novu godinu- Patent emge sport pištolja sa 8 hitaca. Bez policijske dozvole”, glasi oglas Veliko stovarište oružja “Kod lovca”, dok ih u stopu prati firma “Bajar” koja automat revolver kalibra 7.65 ili 9 mm reklamira kao “vrhunac tehnike”.

Iste godine reklamiraju se, u Politici, kalendari pod nazivom “Osvetnici”- “sa veoma lepom i odabranom sadržinom kao i sa slikama sve iz rata 1912. godine”, piše u reklami.

“Kod Trube” je bila prodavnica igračaka, koja je u to vreme držala veliki izbor igračaka, ali i muzičkih instrumenata. Ono što ste još mogli da kupite u ovoj prodavnici je i “nakit za božićno drvo”.

Foto: Pinterest.de

Slanje božićnih čestitki bilo je obavezno, a na njima su dominirala deca u igrama na snegu, životinje, božićne zabave…

Autor: Ivona Karan

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
milan
28/12/2019 12:37

Da li je realno da niko nije primetio da je na razglednici za hotel Pariz, nova godina napisana sa N latinicom, a ostalo cirilicom?