U današnjem užurbanom svetu u kojem dan nije dovoljno dug za sve obaveze, šta može biti lepši i posebniji poklon od- vremena.

Dragoj osobi poklonite upravo vreme- minute i sate u kojima će moći da doživi, nauči i iskusi nešto novo ili ga provesti upravo onako kako sama želi.

Ono što je najvažnije je da takav poklon može iznedriti više sreće od nečeg materijalnog. Naime, koliko god se trudili pronaći savršen poklon, mala je verovatnoća da ćemo uspeti da pogodimo ono što osoba priželjkuje. Prema istraživanju koje je objavio časopis Journal of Consumer Research, uglavnom ne kupujemo ono što osoba kojoj darujemo želi ili treba, nego poklanjamo one stvari za koje mislimo da će dobro reflektovati nas same i da ćemo zbog njih biti omiljeniji primatelju.

Iako većina nas smatra da je razumnije novac potrošiti na nešto opipljivo, psihološka istraživanja pokazala su kako doživljaji donose više sreće na duge staze. Stoga dobro osmišljen poklon koji se sastoji od doživljaja koji nekome možete priuštiti ili usluge koju možete ponuditi više će usrećiti osobu nego posedovanje stvari koja će vrlo verovatno, pre ili posle, skupljati prašinu.

S druge strane, zajednički doživljaji s nama dragim osobama ne samo da nas trenutno usrećuju nego i pomažu izgradnji odnosa i međusobno nas povezuju. Ljudska potreba za povezanošću daleko je ispred one za posedovanjem.

Parovima, višečlanim porodicama, prijateljima ili roditeljima, zavisno od toga šta preferiraju, poklonite sezonske ulaznice za pozorište ili sportska takmičenja, ulaznice za obližnji nacionalni park, muzej ili koncert omiljenog muzičara… Umetnički nastrojenim samcima darujte kurs slikanja, plesa ili kuvanja, gde će možda i upoznati srodnu dušu.

Usluga profesionalnog fotografisanja zasigurno će oduševiti novopečene roditelje ili osobu koja obožava selfije. Ako dobro crtate ili slikate, portretišite ih možete i sami- zamolite ih da vam poziraju i osim što će dobiti lepu uspomenu, imaćete priliku da provedete vreme zajedno.

Vaše društvo obožava komedije ili možda crno-bele filmove? U svojoj kući priredite filmsko veče, pošaljite “ulaznice”, napišite repertoar i pobrinite se, kao pravi domaćin, da svako dobije veliku porciju kokica. Ako možete, pozajmite projektor i platno pa će vaša dnevna soba postati pravi mali bioskop.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments