Foto: Bubele

Možda ste mislili da će porođaj biti gotov kad beba izađe. Ali, moraćete da porodite posteljicu, ali to će uz pomoć babice završiti za desetak minuta.

Kod nekih žena kontrakcije ne nestaju odmah. U sledećih nekoliko nedelja vaša materica će se vraćati na veličinu pre trudnoće, a zbog toga se mogu javljati grčevi, slični jakim menstrualnim grčevima. Ovi bolovi su jači ako dojite. Ne traju duže od dva do tri dana.

Možda ćete osećati i tzv. fantomske udarce! Mnoge mame tvrde da osećaju bebine udarce i neko vreme nakon rođenja deteta.

Čak i ako ste tokom trudnoće uspeli da izbegnete hemoroide, možda ćete ih dobiti nakon porođaja. Obično se smanje nakon nekoliko dana, ali ako vam uzrokuju nelagodu, možete potražiti pomoć lekara. Nakon porođaja možda ćete imati problema sa zatvorom. Crevima je potreban dan ili dva da se vrate u normalu, a nešto duže ako ste imali carski rez. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima kao što su voće i povrće.

Nakon porođaja počinje vaginalno krvarenje, tzv. lohija. Na taj način izbacuje se sve što je ostalo u materici od trudnoće i traje nekoliko nedelja, zato ćete morati da nosite uloške. Mame koje doje verovatno će više krvariti, ali s vremenom će krv postajati svetlija i smećkasta, dok sasvim ne nestane nakon šest nedelja ili pre.

Možda ste imali promene raspoloženja u trudnoći, ali nastavljaju se i nakon. Takozvani baby blues na vrhuncu je tri do četiri dana nakon porođaja, ali ako se osećate grozno i nakon šest nedelja, pričajte s nekim o postporođajnoj depresiji.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments