Nezaboravni Fredi, srećan ti 72. rođendan!

S opsegom glasa od čak četiri oktave Fredi Merkjuri bio je jedan od najboljih vokala. Muzičar genijalnog glasa, da je živ, danas bi slavio 72. rođendan.

Rodio se na današnji dan 1946. godine u Zanzibaru, koji 1964. postaje deo afričke države Tanzanije. Tanzanija mu je posthumno dodelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svet i postigla jako mnogo. U Veliku Britaniju preselio se kao 18-godišnjak i upisao je fakultet za umetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Kvin primetiti na omotima albuma, ali i na garderobi sastava.

Najpoznatija pesma ove grupe je “Bohemian Rhapsody“. Objavljena je 1975. godine na albumu „A Night at the Opera“, a o uspehu govori i činjenica da se na vrhu top lista u Velikoj Britaniji zadržala punih devet nedelja. Poslednji album grupe Queen za Fredijevog života, Innuendo, izlazi 1991. godine i na njemu se nalaze dve oproštajne pesme– remek-delo “The Show Must go On“ i “The Days of Our Lives“, koja je proglašena pesmom godine u Velikoj Britaniji.

Obožavatelji su dugo verovali kako iza stihova ovih pesama stoji sam Fredi, ali ove pesme delo su članova Kvina koji su ih napisali kao istinsku odu najboljem prijatelju.

Preminuo je 24. novembra 1991. godine. Njegovo telo je kremirano i odlučio je da informaciju o tome gde je položena njegova urna zna samo jedna osoba. To je Meri Ostin, njegova bivša verenica kojoj je ostavio i svoju kuću u  Kensingtonu.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti