Foto: The Honestly Good Smoothie Company

Došao je još jedan severnoevropski trend koji se prihvata kao način borbe protiv našeg užurbanog i stresnog vođenja života- NIKSEN. 

Niksen, u bukvalno prevodu, znači- ne raditi ništa, biti besposlen ili raditi nešto bez ikakve koristi. I tako je postala nova životna filozofija.

Vežbanje niksena može biti jednostavno kao puko druženje sa prijateljima, sedenje na klupi u parku ili slušanje muzike, a ne radi se da bi se uradilo nešto produktivno.

Foto: The National

-Trebalo bi da imamo momente opuštanja, a opuštanje kombinovati sa lakim aktivnostima, na primer pletenjem- rekla je Rut Venhoven, profesorka sa Univerziteta u Roterdamu, koja se bavi proučavanjem sreće.

Jedan od benefita ove filozofije je da može pomoći kod sagorevanja na poslu, ali i da ljudima pomogne da iznesu nove ideje. Čak i kada ne radimo “ništa”, naš mozak i dalje radi i obrađuje informacije i može da koristi raspoloživu moć obrade za rešavanje problema na čekanju.

Jedna studija iz 2013. godine dokazala je da “lutajući um” može da podstakne kreativno rešavanje problema, čak i poboljšava vašu sposobnost da rešite problem na kojem ste ranije bili zaglavljeni.

Foto: Merkur Versicherung Osterreich

Niksen može dovesti i do smanjenja anksioznosti, takođe i do procesa sužavanja procesa starenja i jačanja sposobnosti tela da se izbori sa prehladama.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments