Foto: UChicago News- University of Chicago

Nensi Ravson, biološkinja i potpredsednica nezavisnog naučnog instituta Univerziteta u Filadelfiji, smatra da bi bilo bolje meriti sposobnost osećaja mirisa kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus.

Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto obolelih testiranjem uočen delimični ili potpuni gubitak mirisa. Od toga je 44 posto ispitanika bilo svesno gubitka mirisa i bez testiranja.

Gubitak čula mirisa uz upalu grla je jedan od najranijih simptoma što ga čini korisnijim simptomima od kasnijih u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze, kaže Ravson.

“To je jedan od najranijih simptoma i svakako je pre povišene temperature. Gubitak čula mirisa sam za sebe bolje predviđa dijanozu od povišene temperature”, dodala je.

Gubitak ukusa se može takođe desiti, ali je ređi i često je povezan s gubitkom mirisa.

Foto: WebMD

Za one koji žele sami sebe da testiraju, Ravson kaže da su im na raspolaganju brojni proizvodi poput kafe, parfema, bosiljka, ruzmarina, paste za zube s mirisom mentola, ruža.

Gubitak mirisa pojavljuje se i kod gripa, ali ne tako često kao kod korone i oko 60 posto obolelih od gripa vrati čulo mirisa.

Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments