Foto: Pharma Medica

Studija objavljena u Psychological Reports otkrila je da žene koje uzimaju kontracepcijske tablete imaju tendenciju da se prisete manje negativnih sećanja u poređenju sa ženama koje ih nisu uzimale.

Za svoju studiju istraživači su testirali 58 žena koje su koristile pilule, 40 žena koje ih nisu koristile i 37 muškaraca. Učesnici su imali test emocionalne prostorne memorije u kojem su gledali nivo emocionalno nabijene i emocionalno neutralne stvari koje su bile postavljenna tacni. Ubrzo nakon što su pogledali tacnu, učesnici su zamoljeni da napišu koliko se predmeta sećaju, kao i da navedu gde je svaki predmet bio postavljen.

Nedelju dana kasnije, ponovo su imali isti test.

Istraživači su otkrili da su korisnici oralnih kontraceptiva skloniji da se prisećaju više pozitivnih stavki i manje negativnih od onih koji ih ne koriste.

“Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to da žene koje uzimaju tablete mogu doživeti promenu u pamćenju. Konkretno, rezultati upućuju na to da žene koje uzimaju tablete mogu pokazati pristranost u pamćenju u smislu manje verovatnoće da će zapamtiti negativne informacije”, zaključila je Kirsten Oinonen, vanredna profesorka psihologije na Univerzitetu Lejkhed i autorka studije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments