Foto: ISRAEL21C

Matične ćelije iz masnog tkiva koriste se kao novo rešenje koje podstiče rast kose kod osoba s problemom gubitka kose ili androgenetskom alopecijom, prenosi Dejli Mejl.

Androgenetska alopecija je bolest uzrokovana genetikom, hormonima i spoljašnjim faktorima, a može se pojaviti i kod žena i kod muškaraca.

Istraživanje sa Univerziteta u Južnoj Koreji pokazalo je da se s ovom bolesti muči 50 posto muškaraca i 50 posto žena starijih od pedeset godina. Istraživanje je uključilo 38 osoba, 29 muškaraca i 9 žena, koji imaju problema s gubitkom kose.

Naučnici su otkrili da ćelije masnog tkiva ispuštaju hormone za rast koji pomažu ćelijama da se razvijaju. Nakon detaljnog proučavanja, otkrili su da mogu pokrenuti povećanje faktora za rast i tako povećati broj dlaka.

“Pređašnja istraživanja su pokazala da ovo rešenje može podstaći rast kose kod muškaraca i žena s alopecijom. Ali, nijedno ispitivanje u kontrolisanim uslovima nije istraživalo učinke i sigurnost ekstrakta matičnih ćelija masnog tikva u rešavanje alopecije”, rekao je profesor Sang Jeop.

Pola ispitanika dobilo je matične ćelije masnog tkiva, a pola placebo. Nakon 16 nedelja, grupa koja je dobijala matične ćelije imala je značajan porast u količini kose i u dijametru folikule. Autori istraživanja tvrde da matične ćelije imaju veliki potencijal u alternativnim načinima podsticanja rasta kose, jer povećava njenu gustoću i debljinu. Sledeći korak su istraživanja na većem broju ljudi, ali smatraju da su pronašli odlično i sigurno rešenja za androgenetsku alopeciju.

Autori kažu kako gubitak kose nije opasan za život, ali utiče na samopouzdanje i psihičko zdravlje osoba koje se bore s tim. Iako postoje određeni lekovi, oni uglavnom imaju mnogobrojne negativne nuspojave, poput erektilne disfunkcije i pada libida.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments