Foto: Parents Magazine

Pedijatar koji je pokrenuo praksu polaganja bebe na golu kožu majke čim se rodi, poručuje da je dobro da novorođenče spava s majkom.

Veliki broj majki spava sa svojom bebom i to smatra najprirodnijim rešenjem. S njima se slaže i ugledni švedski pedijatar dr Nils Bergman, osnivač pokreta Kangaroo Mother Care koji promoviše kontakt kože na kožu majke i novorođenčeta, praksu koju su prihvatila porodilišta širom sveta, pa čim se beba rodi stavljaju je majci na prsa, a tek onda peru i pregledaju.

On tvrdi da je spavanje u istom krevetu višestruko dobro za bebino zdravlje jer dobro utiče na srce deteta, podiže kvalitet sna i jača vezu s majkom.

Dr Bergman je sproveo istraživanje na Univerzitetu u Kejptaunu gde je pratio 16-oro novorođenčadi. Otkrio je da je srce beba koje su spavale odvojeno od majke bilo pod triput većim stresom od srca beba koje su spavale na majčinim grudima. Takođe je otkrio da je san beba koje su spavale same bio puno plići.

“Roditelji moraju biti prisutni. Postoji istraživanje koje pokazuje da je za ozdravljenje beba na intenzivnoj nezi najvažnije da su roditelji blizu”, naglasio je u govoru u UNICEF-u.

“Za novorođenčad je izuzetno važan kontakt kože na kožu. To je najprirodnije, biološki uslovljeno mesto za bebu”, naglasio je.

Protivnicima poručuje da uzrok smrti novorođenčadi nije spavanje bebe s majkom u krevetu, nego dim cigarete, roditelji pod uticajem alkohola, veliki jastuci i opasne igračke.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments