Foto: Vidovdan

Rakija se na našim prostorima smatra nacionalnim pićem a priče o njenoj lekovitosti prenose se sa kolena na koleno. Starije generacije su često nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju. U dobroj rakiji svakako je pomogao jedan Novosađanin

-Bio je dobrotvor i deoničar u više srpskih deoničarskih društava u Austrougarskoj, Kraljevini SHS i Jugoslaviji- istakao je Pantelić.

Poznata porodica novosadskih kazandžija iznedrila je talentovanog i kreativnog pronalazača. Milan T. Jovanović rođen je 1862. ili 1863. godine. Zanat je učio u očevoj radionici a kao kalfa živeo je i radio u Budimpešti i Beču. Prošlo je tačno sto godina od njegovog patenta zavedenog kao prvog u Kraljevini SHS, a njemu u čast biće posvećena izložba na Tesla festu, od 12. do 15. oktobra u SPENS-u.

-Nakon što je preuzeo radnju svog oca Tanasija, izrađivao je kazane, pokrivao crkve u srpskim mestima u okolini Budimpešte i u Banatu, proizvodio je prskalice za vinograde, šmrkove, a bavio se i bušenjem bunara- rekao je za naš portal Dušan Pantelić, autor izložbe.

Jovanović je svoj patent zaveo 14. septembra 1909. godine, pa neki smatraju da ovaj datum treba uvesti kao Dan rakije u Srbiji; foto: Politika

Patentirao je “brzopekući” kazan za pečenje rakije, zaštićen u Kraljevini Ugarskoj 1909. i Kraljevini Srbiji 1910. godine. Po stvaranju Kraljevine SHS i osnivanju Uprave za zaštitu industrijske svojine nove države, njegov patent “Stroj za pečenje rakije” prenet je u registar zaštićenih patenata i zaveden pod rednim brojem 1.

-Jovanović je za svoje proizvode i pronalaske nagrađivan na više sajmova i izložbi širom Austrougarske monarhije. Bio je dobrotvor i deoničar u više srpskih deoničarskih društava u Austrougarskoj, Kraljevini SHS i Jugoslaviji- istakao je Pantelić.

Milan T. Jovanović preminuo je u Novom Sadu 23. marta 1949. godine.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments