Foto: nsuzivo.rs/Stefan Stojanović
Svetsku slavu stekao je pravljenjem tetovaža od kose, oslikavanjem portreta svetskih i domaćih predsednika, sportista i višemetarskih skulptura na glavi, a sada je novosadski frizer Mario Hvala prevazišao sebe i napravio ni manje ni više nego brod od kose težak 14 kilograma.

Nakon frizure koja izgledom podseća na najvišu zgradu na svetu Burdž Kalifu i koja je bila visoka 3.2 metra, frizer Mario više od dve godine radio je na “brodu” i proizveo remek-delo o kome bruje i svetski mediji.

Kako je objasnio, cilj ovog umetničkog dela jeste da izgleda kao da je brod izašao iz kose. Prvo je napravio maketu od sunđera, a potom dopunio stiroporom i pur penom.

– Mašta je bila glavni okidač za sve detalje koji se nalaze na skulpturi. Rezbario sam stiropor, lepio, ojačavao… nije mi bio problem napraviti brod. Najteže mi je bilo naći ravnotežu. Brod je morao biti stabilan, a koriste se laki materijali, pa sam ga ojačavao štapićima i tražili smo centar za ravnotežu, da bi to sve bilo u komadu. To smo videli tek kada smo počeli da dižemo brod na kom je lepljena kosa. Cilj ovog dela je da izgleda kao da je brod izašao iz kose. Uradio sam ovo iz svojih duhovnih ubeđenja, s obzirom da sam hrišćanin, pa su se motivi ove tematike našli na skulpturi – ispričao je Mario za Dnevnik.

Foto: dnevnik.rs/Stefan Stojanović

Naredni plan mu je da napravi još veću skulpturu od kose, koja će biti između sedam i devet metara. Trenutno razmišnja o motivu dvoumeći se između takozvanog drugog dolaska Hrista ili Hrista s anđelima.

Prva i najveća ljubav poznatog novosadskog frizera je slikarstvo, a još kao učenik 1996. godine bio je vicešampion države u ovoj oblasti. Godinama kasnije pronašao se u frizerskom zanatu i spojio kako kaže “lepo i korisno”.

nsuzivo.rs/Dnevnik.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksa
26/10/2021 12:56

Kad?

Ja!
26/10/2021 12:56

Svaka cast! Nek se o ovakvim stvarima pise!

ranko
26/10/2021 18:51

dobar frizer los covek

Orimkov
27/10/2021 17:03

Lepo i beskorisno.