Foto: Diario AS

Čak 85 posto žena ima celulit, a evo koje namirnice predlažu nutricionisti u borbi protiv narandžine kore.

Svaka osoba ima drugačije potrebe, ali preporučuje se da u proseku popijete barem osam čaša vode dnevno. Voda je potrebna kako bi limfni sastav izbacio toksine iz tela i zadržao vodu u koži na optimalnom nivou. Voda u borbi protiv celulita može pomoći i ako tokom tuširanja masirate kritična područja (barem tri puta nedeljno) jer podstičete drenažu i bolju cirkulaciju.

Upale kože mogu pogoršati izgled celulita, jer one smanjuju cirkulaciju i limfnu drenažu. Pokušajte dodati više omega-3 masnih kiselina u ishranu jer one pomažu u smanjenju upala i sprečavaju proširenje ćelija masti. Hrana bogata omegom 3: plava riba, orašasti plodovi i semenke lana.

Tačan uzrok celulita još uvek je nepoznat, ali kao čest razlog nastanka se navodi hormonalna neravnoteža. Naši hormoni, posebno estrogen, mogu uticati na proizvodnju telesne masti.

Možete držati svoje hormone u ravnoteži s više vitamina B, pogotovo s vitaminom B6 koji ne samo da pridonosi regulaciji hormonske aktivnosti, nego je takođe odgovoran za korišćenje proteina i masti u našem telu. Soja, semenke susama, zob i semenke lana su odlični hormonalni balanseri.

Kolagen je stvar koja daje našoj koži elastičnost, čvrstoću i boju, a na njegovu proizvodnju utiče vitamin C. Namirnice bogate vitaminom C su: agrumi, jagode, paprike, brokoli, zeleno lisnato povrće.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments