Oblačak; foto: Privatna arhiva

Novosađanka Milana Aleksandrov je kreativna mama čiji aksesoari koje izrađuje krase sobe od Novog Sada do Grčke, Dubaija i Nemačke. Njen brend je Oblačak i pravi najmekanije jastučiće, tihe knjige i bandana marame da decu.

Milana Aleksandrov stvorila je svoj brend Oblačak; foto: Privatna arhiva

Milana je završila pejzažnu arhitekturu, a u nedostatku posla posvetila se izradi detalja za najmlađe tokom održavanja svoje trudnoće. Razmišljajući kako prinovi da uredi kutak, zaljubila se u skandinavski način uređenja doma.

“Tada sam prvi put ugledala klupko jastuk i pletenice kao ogradice za krevetac. To je bilo to! Shvatili smo da tako nešto želimo da imamo za našeg zvrka, ali naravno nije bilo prilike da se nabavi u našoj zemlji. Muž me je tada ohrabrio, da sve što smo zamislili napravimo sami. Tako je naša priča o Oblačku nastala neplanirano i kada se nismo nadali. Inače sam kreativac u duši i volim da se posvetim detaljima. Šivenje sam učila uz mamu od malih
nogu, pa kao i ona, postala samouki krojač. Pravljenje klupko jastuka mi je bio sjajan izazov, da sašijem i upletem nešto putpuno drugačije i nesvakidašnje. Prvi primerci jastuka su izrađeni uz dosta muke i mudrovanja, ali su uspeli i bili smo zadovoljni. Krenula su poklanjanja jastuka dragim ljudima, a mi smo nastavili da šijemo kako bi svaki
naredni bio jos lepši i precizniji. Krug ljubitelja klupko jastuka se širio, pa se tako pojavila i potražnja. Svako ko je video jastuk ga je poželeo ili za sebe ili nekome za poklon”, započinje svoju priču Milana.

Oblačak klupko jastuk; foto: Privatna arhiva

“Oblak nam je bio motiv za uređenje bebine sobice. Zatim je prvi sašiveni klupko, svojom mekoćom i udobnošću podsetio na spavanje u oblacima. Nekoliko prvih ukrasnih jastučića su takođe bili slatki oblačići sa trepuškama i osmehom. Tako da je naziv za naš brend u tom trenutku bio očigledan. Bili smo okruženi oblačićima.”

U početku je klupko jastuk ima namenu kao podupirač dok bebe spavaju na boku, zatim kada bebe počnu da istrazuju svet da vežbaju motoriku ruku, a starijoj deci klupko predstavlja loptu za igru i zabavu. Međutim, i odrasli su pokazali veliko interesovanje za njim, kako bi dekorisali svoj prostor.

“On se uklapa u enterijer gde god da ga smestite. Na garniture za sedenje i udobne fotelje. Smestite ga samo na policu i izgledaće lepo. Mnogi mladi parovi se odlučuju da jedno drugog iznenade našim jastukom. Imamo jednu simpatičnu ekipu bakica, koje dođu organizovano i svaka sebi izabere jastuk. Dok se uveče druže i kartaju da se udobnije smeste uz klupko. Ali, da ga ne bi nosile na svako druženje, na sledeći bazar su opet došle i izabrale garnituru jastuka koja će biti kod druge od njih, jer se kod nje gledaju serije”, ispričala je kroz osmeh Milana.

Oblačak klupko jastuk; foto: Privatna arhiva

Klupko jastuci su izrađeni od visoko kvalitetne tašlame, napunjeni antialergijskim silikonskim vlaknima, a dolaze u tri dimenzije- mali, srednji i najčešće traženi veliki.

“Ideje nam često dolaze od samih kupaca. Svako se javi sa nekim zahtevom ili slikom prostora u koji mi treba da uklopimo naše proizvode. Trudimo se da izlazimo u susret koliko je to u našim mogućnostima. Evo i anegdote, za jednu devojku smo radili nabavku 7 nijansi roze boje kako bi pronašli odgovarajuću za njenu kombinaciju.”

U Oblačak brendu osim jastučića možete pronaći i portiklice, koje ne moraju da imaju isključivo svoju klasičnu namenu, već mogu da budu i dečji modni detalj.

Oblačak portikle bandane; foto: Privatna arhiva

“Kako je naša beba porasla, i njene potrebe su se menjale. Sa prvim zubićima došla je i naša naredna ideja- portiklica. Sašili smo je u obliku kaubojske marame, koja se može nositi i iz fazona. Sa naličja smo stavili 480g frotir koji ima odličnu moć upijanja, a sa lica organski pamuk. Marame su naišle na veliko interesovanje, koje traje i danas. Čine deo mnogih poklona za malce od svega par meseci, pa sve do 3-4 godine, kada mali manekeni i sami biraju omiljene dezene.”

Ali, Milana se u svojoj kreativnosti nije tu zaustavila. Izrađuje i tihe knjige, poseban i unikatan poklon.

Oblačak tiha knjiga; foto: Privatna arhiva

“Za prvi rođendan našeg deteta želeli smo poseban poklon. I uz mnogo truda i upornosti, sašili smo joj tihu knjigu. To je proizvod koji je okupirao interesovanje sve dece koja su se susrela sa knjigom, ali isto tako i pokupila simpatije kod odraslih. Izgađujemo ih od pamuka, sa dodatnim delovima od filca. Izradi knjiga posvetimo veliku pažnju, jer je svaka jedinstvena i prilagođena uzrastu i željama deteta kome je namenjena. Ispisujemo ime, pravimo omiljene likove ili ljubimce. Šijemo njihove lutkice, autiće, omiljena zanimanja.”

Oblačak tiha knjiga; foto: Privatna arhiva

Milana izrađuje sve svoje artikle uz pomoć supruga i kćerkice, pa su tako svi uključeni u proces proizvodnje.

“Mislim da je to i ključ našeg uspeha, jer svi zajedno učestvujemo u izradi i to radimo iz ljubavi. Verujemo da to kupci osete i da svaki novi vlasnik nekog našeg proizvoda oseti tu ljubav koju smo utkali u njega.”

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments