Foto: Queen of Clean

Za čišćenje srebra koriste se posebna sredstva, ali postoje još neka sredstva koja sigurno imate kod kuće, a mogu vam pomoći.

Potamneli srebrni nakit očistite limunom ili ga umočite u vodu u kojoj ste otopili sodu bikarbonu. Čvrsto trljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate.

Filigranski srebrni nakit očistite mešavinom alkohola i pudera. Čvrsto četkom utrljajte tu mešavinu u sva udubljenja nakita, a zatim iščetkajte i izglačajte čistom krpom.

Srebro u dodiru sa kožom zna da ostavlja tamni trag. Da bi to izbegli, nakit isperite vodom  u koju ste dodali sasvim malo amonijaka, pa kad se deo nakita koji se naslanja na kožu sasvim osuši, premažite ga slojem bezbojnog laka za nokte.

Ako vam je zlatni nakit koji retko nosite izgubio sjaj operite ga vodom i neutralnim sapunom. Udubljenja na nakitu iščetkajte mekom četkicom za zube. Nakon pranja komad osušite mekom, suvom krpom.

Kako bi vam biseri bili lepi i sjajni, što češće ih nosite, a ne čuvajte ih u fioci.

Požutele bisere stavite na dva minuta u mlako vinsko sirće. Nakon toga ga stavite u mlaku čistu vodu i ostavite da se osuši na čistoj krpi ili peškiru.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments