Od kofeina je beba u stomaku živahnija

       
Foto: PLOS Blogs

Trudnice sporije izbacuju kofein iz organizma, pa su količine koje cirkulišu telom sve veće, a učinak je jači i kod majke i kod ploda.

Istraživači sa Univerziteta Dablin napravili su istraživanje na 941 paru majki i njihovih beba rođenih u Irskoj, a na osnovu rezultata su zaključili da kofein ograničava dotok krvi u posteljicu i tako utiče na rast bebe. Tvrde da su trudnice, koje popiju oko dve šoljice instant kave na dan ili tri šoljice čaja koji sadrži kofein, pod većim rizikom od preuranjenog porođaja ili rađanja dece niže porođajne težine.

Istraživanje je vodio dr Ling- Vei Čen. On smatra da svakih dodatnih 100 mg kofeina (oko pola šoljice kafe) popijenih tokom prva tri meseca trudnoće smanjuje porođajnu težinu deteta za prosečno 72 grama. Osim toga, kofein je, tvrde, skratio vreme trudnoće i smanjio opseg glave beba.

U ovom istraživanju pokazalo se da trudnice najčešće piju čaj, češće od kafe. Kafu je redovno ispijalo 40 posto njih. One koje su unosile najviše kofeina rađale su decu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga unosile najmanje, tvrde istraživači.

“Preporučili bismo ženama koje su trudne ili žele da zatrudne, da barem ograniče unos kafe i čaja koji sadrži kofein. Osim toga, kofein može lako preći posteljicu i pojaviti se u fetalnom tkivu”, pojasnio je dr Ling- Vei Čen.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments