Od kućnih ljubimaca dobijate ljubav- a možete i bolesti

       

Budući da životinje mogu preneti razna stanja i bolesti, trebalo bi dvaput razmisliti pre nego što podelite hranu s njima ili ih ljubite.

Lišaj

Ako primetite na koži svog ljubimca stvaranje krugova bez dlake, on verovatno ima lišaj. Lišaj je uzrokovan gljivicom koja se može lako preneti sa životinje na ljude. Da biste sprečili zarazu, svaki put nakon što dirate ljubimca, operite ruke. Ako je vaš ljubimac razvio ovo stanje, ono se može vrlo lako izlečiti uz odgovarajuće lekove. Kod ljudi se ovo stanje rešava se posebnim antigljivičnim kremama.

Valjkasti crvi

To su parazitski organizmi i najčešće se nalaze u životinjskom probavnom sistemu. Ako se ova infekcija ne leči, može rezultirati slepilom! Nakon maženja s ljubimcem, obavezno dobro operite ruke.

Lajmska bolest

Ovu bolest ne prenose direktno kućni ljubimci, nego krpelji. Za bolest je karakteristična kožna promena u obliku okruglog crvenila koje se širi od mesta ugriza krpelja. U sledećim fazama može doći do širenja infekcije i delovanja na moždani sistem, srce i zglobove. Ako živite u području u kojem je nemoguće izbeći krpelje, konsultujte se s vašim veterinarom koji može propisati posebne preventivne mere za vašeg psa.

Šuga

Šugu uzrokuju grinje koje su se probile u kožu i izazivaju stalan svrab. Bolest se vrlo lako širi, zato ako vaš ljubimac ima šugu potrebno je što pre početi s terapijom. Ako i vi dobijete šugu, simptomi bi mogli trajati 7-14 dana. Ako se opet pojavi šuga na vašoj koži, to je znak da terapija kod vašeg ljubimca nije kvalitetno sprovedena.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments