Foto: nsuzivo.rs

U Srbiji je, prema statistici, jedna trećina žena preduzetnica, a to je na nivou evropskog proseka. Jedna od glavnih prepreka je strah od finansijskih gubitaka, a prednost je sloboda u poslovanju i vidljivija veza između truda, rada i zarade

U cilju podsticanja ženskog preduzetništva, Grad Novi Sad dodelio je 15 miliona dinara za 52 nezaposlene žene koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu i time im pružio podršku u stvaranju sopstvenog biznisa.

-Radila sam u stomatološkim ordinacijama, a nisam imala mnogo posla. U međuvremenu sam završila još jedan fakultet. Odlučila sam se da se prijavim za subvenciju i dobila sam je. Najviše ću novac utrošiti na porez i doprinose, kao i na opremu- rekla je za naš portal Jelena Gaćaš, koja je dobila subvenciju za stomatološke usluge i ističe da joj subvencija mnogo znači za početak i mirnu prvu godinu poslovanja.

Još jedna od Novosađanki koja je dobila subvenciju od Grada Novog Sada je Izabela Graovac, koja u Srbiji pokreće nešto što do sada nije viđeno.

Foto: Privatna arhiva

-Dobila sam subvenciju za dizajn unikatnih odevnih predmeta. Praviću ih na osnovu procene ličnosti osobe za koju radim, na osnovu nekih njenih karakteristika i stila života. Ja napravim posebnu haljinu koja je isključivo samo za vas i koju nema niko drugi. Volim da eksperimentišem sa različitim materijalima, a u planu mi je da i venčanice radim na osnovu personalitija žene- istakla je za NS Uživo Izabela.

Inspiraciju je dobila od jednog francuskog dizajnera šešira, koji ih radi na osnovu ličnosti. Pored unikatnih odevnih predmeta, lansiraće i svoj odevni brend.

-Subvencija mi je velika podrška za start, za početne investicije i pokrivanje troškova doprinosa- dodala je ona.

Jedna subvencija otišla je u ruke frizerke Danice Filipović, sa Nove Detelinare, koja će svoj novac iskoristiti za materijal i opremu.

-Salon sam stavila u mirovanje i sad krećem sve iz početka. Prezadovoljna sam subvencijom, za početak biznisa to nije mala suma- navela je Danila.

Zidna lampa koju je Azra izradila kao vitraž, rađena tifani tehnikom, napravljena je od 500 komada stakla; foto: Privatna arhiva

Subvencije Grada Novog Sada dodeljene su i za stare zanate. Sve manje žena se njima bavi, ali nisu zaboravljene. Među njima je Azra Jandrić, čiji je materijal za izradu njene vrste umetnosti skup.

-Bavim se izradom klasičnih vitraža. Oni daju drugu notu prostoru, to je igra svetlosti. Time se ljudi od davnina bave, a on iziskuje određeni enterijer i finansijske mogućnosti. Naravno da sam zadovoljna subvencijom, samim tim što ću prvih godinu dana imati plaćenje doprinose, a kada je čovek opušten lakše radi i funkcioniše- rekla nam je Azra.

Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sofija
19/09/2021 13:10

Ne zna se ko je ludji.da li mi sto sve gledamo ili ovi sto dele nase pare ili ove nedozrele lujke sto se igraju preduzetnika:)

James
19/09/2021 23:23

Drage moje dame, supruga je imala salon, krojacki salon, sve je uredno i redovno placala drzavi, kada je zatrudnela morala je da isti stavi u mirovanje jer to nije bas zanat za koji se otimaju, pomoc od drzave za sve godine placanja dazbina, drzave koja podstice preduzetnice i natalitet iznosi 2000din.
Tuga jedna.