Foto: ABC13 Houston

Američko pedijatrijsko udruženje preporučuje da se deci do druge godine ne daju tableti i telefoni. 

Tableti mogu biti kvalitetno edukativno sredstvo, ali u određenoj meri i u određenim okolnostima.

Prvi simptomi mogu se prepoznati po tome da dete ne može obavljati osnovne funkcije kao što je hranjenje ili odlazak na spavanje bez malog ekrana, pokazuje izrazitu teskobu pri odvajanju od ekrana, teško se zabavlja drugim uobičajenim aktivnostima.

Ne dajte detetu da uspavljuje uz ekran. Ne samo da će se dete razbuditi, pa će mu često trebati više vremena da zaspi, nego će i lošije spavati. Kod male dece to ima za posledicu manje REM faza, faza dubokog sna, koje su nužne za adekvatan odmor. Zato deca ne bi trebalo da gledaju u ekrane barem sat vremena pre odlaska na odmor, kao uostalom i odrasli.

Ako dete zamoli da se još malo poigra kako bi završilo dostignuti nivo igre, to mu možete dopustiti, ali samo ako pratite da dete zaista završava kad je dostiglo viši nivo (ili već kako ste se dogovorili). Tako bi bilo dobro postupati i u drugim igrama, primera radi, kad se dete igra u parku, kako bi se pripremilo za završetak njemu lepe aktivnosti. Uprkos tome, deca znaju itekako glasno negodovati kad završi taj produžetak.

Dete ima pravo na pobunu, a roditelji moraju imati samopouzdanje i istrpeti emocije, reči i ponašanje koji se mogu javiti kod deteta. Može se saslušati mišljenje deteta i utešiti ga, ali bez rasprave o postavljenim granicama, u smislu da će dečje negodovanje navesti roditelje da menjaju pravila. U suprotnom djeca će uvek pokušavati da pomere granicu. Ako vide da im to ne uspeva, neće se više buniti kad dođe vreme da prekinu igru.

Zaštitite decu malim trikom. Deca vole kad ih stariji pitaju da ih nečemu nauče. Rado će se uživeti u ulogu učitelja i pokazati odakle skidaju igrice i videosadržaje. Na taj način dozvoliće roditeljima da se približe njihovu svetu, a roditelji će lakše moći pratiti dete.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments